Indsejling til New York

I begyndelsen af august 1963 sejlede vi af sted fra Amsterdam med M/S Seven Seas, chartret til at sejle 600 europæiske studenter til New York. 10 dage tog det. Det er altså lang tid at være på havet. Undervejs var der forskellige arrangementer, f. eks. et karneval. Men 3 dage gik også med blot at overleve en orkan.

Hver dag kunne vi se skibets position på et søkort i forhallen markeret med små nipsenåle. Desuden oplysninger om vejret som det var, og som det skulle blive. En morgen kunne vi se, at skibet var ved at ændre kurs. I løbet af dagen begyndte det at blæse op. Normalt spiste vi i 2 hold, men nu var der pludselig plads til alle i et hold. I løbet af dagen blev alle møblerne enten naglet fast i gulvet eller surrret til et fast holdepunkt.

Normalt fik vi suppe hver dag, men denne dag – og de næste 2 dage – var suppen aflyst. Den ville ikke blive i tallerkenen. I det hele taget var al varm mad aflyst. Den første nat lå man så i sin kahyt og klamrede sig til køjesengens tremmer for at undgå at trille ud af sengen, når skibet krængede. Faktisk var det slet ikke sjovt at være i kahytten. De 3 andre lå bare og våndede sig. Og duften var heller ikke behagelig. De næste dage gjaldt det om at finde et andet sted at være. Vi måtte klamre os til møbler og andet nagelfast inventar. Trapper udgør en særlig udfordring i stormvejr. Når skibet løftes af en kæmpebølge, går man i knæ, når skibet så igen falder ned mellem bølgetoppene, forsvinder trappen under fødderne. På alle åbne steder dannede besætningen kæde og hjalp os. Har du nogen sinde spekuleret på, hvorfor der er rækværker på alle gange på et skib? Derfor!

Efter 3 dage er man dødtræt og trænger bare til hvile. Da det var værst, nåede vi vindstyrke 11.

Men endelig en tidlig morgen først i august fik vi landkending. I den tidlige morgendis dukkede Frihedsgudinden op med New Yorks skyline i baggrunden. Det er ikke nemt at se på billedet. Teknologien har udviklet sig en hel del siden 1963.

Jeg havde aldrig set en skyskraber før. Men her var de i virkeligheden.

Somme tider må man gruelig meget igennem for at komme på eventyr.