Ankomsten til Kina

Turen til Kina i 2001 var vores første lange rejse. Indtil da havde vi kun huseret i Europa. Derfor var det naturligt, at vælge en grupperejse med dansk rejseleder. Vi taler trods alt ikke så meget kinesisk.

Rejselederen var med allerede fra København. Vi skulle rejse med SAS til Stokholm og videre derfra med China Air til Beijing. I Kbh. Lufthan fik vi udleveret begge billetter. Heldigvis er vi i stand til at læse skilte, for rejselederen tilbød ingen hjælp til af finde det rigtige fly hverken i København eller i Stokholm. Da vi landede i Beijing næste morgen, samledes vi før paskontrollen. Vi var på fællesvisum, så vi skulle gå samlet igennem.

Nu viste det sig så, at der manglede en ældre herre. Om han havde været med fra Stokholm, vidste rejselederen ikke, men som han sagde: “Der er jo altid et vist spild.” Til paskontrolløren sagde han, at han bare kunne slette ham af visummet, han var ikke med. Som sagt så gjort.

Nede i forhallen skulle vi møde den lokale guide. Og her stod også den savnede rejsedeltager. Ikke en situation, som de kinesiske myndigheder så på med blide øjne. Lokalguiden trak rejselederen med til afhøring. Efter flere timers venten kom de omsider tilbage. Heldigvis var problemerne blevet løst, og vi var alle lovligt indrejst i landet.

Det skulle vise sig flere gange på turen, at der ikke var megen hjælp at hente hos rejselederen. I min dagbog fra turen har jeg skrevet: Vi er ikke i tvivl om, at vi er i Kina. De taler kinesisk alle sammen – og et engelsk, der lyder lige sådan.

Folk, der lægger vægt på at rejse med dansk guide, de gør det, fordi de ikke forstår andre sprog end dansk. Eller i hvert fald ikke forstår det godt nok. Det problem klarede rejselederen let. Med stor arrogance sagde han bare: Ja, jeg behøver vel ikke oversætte? I forstår selvfølgelig engelsk alle sammen. Tja, så er det svært at være den, der står frem og siger, nej, det gør jeg ikke. Ret hurtigt viste det sig nu, at det i høj grad var ham selv, der havde et forståelsesproblem – ikke kun sprogligt, men i høj grad også menneskeligt.

Det blev en fantastisk tur. På trods af rejselederen. Og heldigvis er det den eneste rejse, hvor vi har været virkelig uheldige med den danske guide.