Farbror Emil rejser til Amerika

Når man begynder at slægtsforske, ved man aldrig, hvad man finder ud af om sin familie.

Da jeg sejlede ind til New York i 1963, troede jeg, at jeg var den første i min familie, der så Frihedsgudinden og betrådte den amerikanske jord.

Det var jeg ikke.

I Dansk Udvandrer Arkiv kan man finde følgende:

I 1894 ankommer min farbror Emil Nielsen til Ellis Island med håbet om et bedre liv i Amerika. Han er 20 år gammel. Og frihedsgudinden er 8 år gammel. Begrebet skyskraber er netop blevet introduceret, og den første i New York, American Surety Building, står færdig året efter i 1895.

Emil ankom d. 1. september 1894 med skibet Scandia fra Hamburg.

 

Alle immigranterne blev sat i land på Ellis Island, hvor immigrationsmyndighederne besluttede om de kunne få indrejsetilladelse. Noget tyder på, at Emil ikke fik denne tilladelse. Formentlig fordi han havde tuberkulose. Året efter optræder han igen i folketælling i Kolding, hvor han bor til sin død i 1909.

Gad vide hvilke strabadser han måtte udstå på vejen til Amerika? Og hvilken skuffelse han måtte døje, da han blev sendt hjem igen?

Han når ikke at se den første skyskraber.