Tændstikæsker

Tordenskjold. Ja, der var også andre mærker, men hjemme hos os var det altid Tordenskjold tændstikker. Der var ingen af mine forældre, der røg, og der blev heller ikke tændt stearinlys i tide og utide. Så vidt jeg husker kun til jul eller fødselsdage. Alligevel  blev der brugt mange tændstikker.

Vi boede i en lejlighed med gas og kakkelovn, vaskehus med gruekedel i baggården . Alt sammen noget, der krævede brug af tændstikker. Det blev til mange tomme æsker, som omhyggeligt blev gemt.

Kun dem der er lige så gamle som mig forstår hvorfor.

Men til alle andre vil jeg gerne forklare det.

Hvis vi skruer tiden tilbage til ca. 1950, så meget anderledes ud end i dag. Anden Verdenskrig blev afsluttet i 1945. Det har mange kloge hoveder skrevet mange kloge ord om. Dengang og nu. Jeg selv var 4 år gammel i 1950, og jeg havde ingen forstand på krig. Men jeg oplevede, hvordan det var (er) at leve i en efterkrigstid med varemangel og rationeringsmærker.

Men tilbage til de tomme tændstikæsker. Der var de små, lige til at have i en lomme, og de store, husholdningsæskerne, som lå i køkkenet til at tænde gasblussene med. Begge var lige eftertragtede.

De små kunne limes sammen til en lille kommode til dukkehuset, hvis man var så heldig at eje sådan et. De store kunne omdannes til et helt møblement: senge, skabe, sofaer og borde

Hvad ville der ske, hvis man foreslog børn i dag at lave dukkehusmøbler af tændstikæsker?