Alenehed

Slår man ordet alenehed op i Den Danske Ordbog, så opdager man, at det ikke findes  i det danske sprog.

Googler man det derimod, så kommer der flere hits. Der er flere før mig, der har forsøgt at definere og bruge ordet.

Men hvorfor interesserer ordet mig?  For at forstå det kræver det lidt baggrundsviden om mig, og den kommer her.

For godt 2 år siden blev jeg alene, da min mand døde af hjertestop efter næsten 40 års ægteskab. Det var et chok og en stor omvæltning. Jeg skulle til at finde mig tilrette i min alenehed. Alenehed var blevet mit nye livsvilkår.

Det er først for ret nylig, at jeg har ”opfundet” ordet. Jeg har længe gået og ledt efter et ord, som dækker mit nye liv.

Rent  juridisk er jeg jo enke. Men jeg kvier mig ved at bruge det ord. Der er ligesom for meget Matador og Misse Møhge og sort tøj med kniplinger over begrebet, synes jeg. Det passer ikke rigtig ind i en moderne tid. Det er også lidt for snævert. Man kan jo være i alenehed af mange årsager.

Læser man annoncer for rejser og datingsider, så bruges ordet single. Ja ok, rent teknisk er jeg vel single, men det smager lidt for meget af ungdom og jagten på en mand. Ingen af delene er der noget i vejen med, det dækker bare ikke min situation.

Og det har absolut intet at gøre med ensomhed. Ensomhed er en psykisk tilstand, alenehed er en fysisk omstændighed. Man behøver absolut ikke være alene for at føle ensomhed, ligesom man på ingen måde behøver at være ensom, fordi man er alene.

På disse sider vil jeg ind imellem alle de andre fortællinger om dette og hint også  fortælle om, hvordan livet i alenehed er på godt og knap så godt.