Gule ærter

I “gamle” dage, altså dengang vi havde en gård i Tostrup (1978-1994), fik vi naturligvis hjemmeslagtet en gris til egen husholdning.

Inden slagteren kom, blev der fyret op i gruekedlen, så der var masser af varmt vand til skoldning. Slagteren stillede sit store skoldekar op og gjorde vandet klart. Det skulle have den helt rigtige temperatur, så det var nemt at skrabe børsterne af, men uden grisen blev kogt. Boltpistolen, som blev brugt til aflivningen blev gjort klar og lagt parat sammen med kniven.

Så blev grisen hentet i svinestalden. Vi havde selv nøje udvalgt netop den gris. Den havde fået lov at gå længere end slagterigrisene. Dels blev den lidt større, og dels blev kødet mere smagfuldt. Stille og roligt blev grisen så gelejdet hen til slagtebænken. Endelig ingen stress, det ødelægger kødet.

Når grisen var død og blodet løbet af, blev den hængt op i bagbenene på en stige. Nu blev indvoldene taget ud og sorteret. Hjerte og lever spiste vi selv. Flommen blev smeltet af sammen med løg og æbler til krydderfedt. Nyrerne gemt til Eriks mor, som lavede finker til jul. Resten blev kasseret.

Her hang grisen nu en dag eller to til den var helt kold. Så kom slagteren igen for at partere grisen. Det foregik inde i køkkenet. Slagteren parterede og jeg pakkede i poser, som Erik havde skrevet indhold og dato på. Det meste kom i fryseren med det samme, men hoved og skank blev tilberedt samme dag, så det ikke fyldte så meget i fryseren.

Den store suppegryde bliver fyldt med kødet og vand til det lige dækker. Det tager lang tid at få sådan en stor gryde i kog inden skummet tages af med en hulske. Herefter simres i flere timer til kød og ben falder fra hinanden. Halvvejs i processen tilsættes en god suppevisk, selleri, gulerødder og porrer.

Efter nogle timer tages suppen af varmen og køles lidt af inden den sies. Kød, ben og fedt pilles fra hinanden. Hvis vi nærmede os julen, blev noget af kødet sammen med lidt af fedtet lavet til sylte, men ellers blev det hele lavet til gule ærter.

Gule ærter med kødet til og en øl og en dram, belønningen efter en lang slagtedag.

Her er opskriften fra min mors kogebog.